Foto: Overhandiging eerste STEPS-voucher door Theo Föllings (rechts), manager Business Development Oost NL, aan Willem-Jan van Dijk, Team Leader System Engineering van Elestor (links).

Op vrijdag 28 mei is de eerste STEPS-voucher uitgereikt aan Willem-Jan van Dijk van Elestor BV. Dit Arnhemse bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling van innovatieve batterijtechnologie op basis van waterstof bromide. Als deelnemer van het Europese project STEPS ontvingen ze de voucher ter waarde van € 12.500,- uit handen van Theo Föllings, manager Business Development Oost NL. Hiermee gaat Elestor samen met de Universiteit Twente en the National University of Galway (Ierland) enkele technische uitdagingen – onder meer over systeemintegratie en power electronics –  en economische vragen verder onderzoeken en uitwerken.

“Het delen van kennis tussen Elestor en de universitaire STEPS-partners is essentieel voor de ontwikkeling van innovatieve technologieën. Het STEPS-programma biedt de mogelijkheid om het kennisnetwerk uit te breiden en enkele van Europa’s knapste koppen te laten nadenken over onze actuele technologische uitdagingen.

Willem-Jan van Dijk, Team Leader System Engineering Elestor BV

Energieopslag concurrentie-proof
Innovatie op het gebied van energieopslag stimuleren en het concurrentievermogen van haar bedrijven versterken in het eigen land en in Noordwest Europa. Dat is waar het om draait bij STEPS. Met als einddoel om de overgang naar duurzame energie op zowel lokale als mondiale schaal te versnellen. Zo bieden de STEPS-partners mkb’ers met innovatieve energieopslagoplossingen een gebruiksgerichte, vraaggestuurde aanpak om producten dichtbij de markt te brengen door kennisondersteuning en het bieden van test- en demonstratie mogelijkheden bij potentiële eindgebruikers. In deze testomgevingen komen de opwek en distributie van elektriciteit samen met ontwikkelaars van energieopslagproducten. Zo kunnen partijen hun producten doorontwikkelen voor de specifieke energiemarkt in het desbetreffende land en voor Noordwest-Europa.

“Een ontwikkeling die enorme impact heeft op de energietransitie is de opslag van energie. Daarom ondersteunen we innovatieve energieopslag bedrijven zoals Elestor vanuit STEPS om de concurrentiekracht in het Europese speelveld te vergroten.”

Theo Föllings, manager Business Development leadpartner Oost NL

Vouchers
Het STEPS-programma gaat 40 bedrijven ondersteunen met haar voucherprogramma dat € 12.500 aan kosteloze ondersteuning aanbiedt door vooraanstaande universiteiten. Daarnaast ontvangen 20 van deze bedrijven elk voor € 50.000 aan deskundige ondersteuning om hun technologie te testen en demonstreren bij een regionale eindgebruiker (testbed) in Noordwest-Europa.

Interesse?
Mkb’ers met een innovatieve oplossing voor energieopslag die deze graag willen doorontwikkelen en testen bij een potentiële eindgebruiker, kunnen tot 10 juni 2021 een aanvraag indienen voor een voucher ter waarde van € 12.500. Meer informatie is te vinden op www.stepsnwe-application.com/ of stuur een mail naar wieteke.meijer@oostnl.nl.

Over STEPS
Het STorage of Energy and Power Systems (STEPS) programma ondersteunt mkb’ers bij het op de markt brengen van hun oplossingen voor energieopslag. STEPS is een project binnen het Interreg-programma Noordwest-Europa. Dit programma valt onder het Europese Cohesiebeleid en wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De provincies Gelderland en Overijssel zijn medefinancier van STEPS met Oost NL als leadpartner.