Powerlab opent acht oktober zijn deuren op bedrijventerrein Energy Business Park Arnhems Buiten. Wiebrand Kout is de eerste ondernemer die zijn bedrijf in het lab vestigt. Hij ontwikkelt een missende schakel in de transitie naar een duurzame energievoorziening: betaalbare opslag.

Powerlab
De nieuwe werkplek van Kout bevindt zich tussen de energiereuzen DNV GL(voormalig KEMA), Alliander, TenneT en NRG. Het gebouw waar hij afgelopen zomer introk werd kort geleden nog gebruikt door DEKRA, dat elektrische apparaten van het bekende KEMA-KEUR voorziet.

Nu wordt het pand omgebouwd, zodat voorvechters van duurzame energie kunnen samenwerken op één locatie. Ondernemers, hogescholen, ROC’s en zelfs basisscholen gaan van Powerlab gebruik maken.

Als kleine ondernemer is Wiebrand Kout trots op de locatie. ‘Toen ik jaren geleden voor een baas werkte, hoopte ik al dat ik ooit in Arnhems Buiten kon werken’, zegt Kout. ‘Het is een prachtig terrein, met veel mogelijkheden voor ondernemers.’

Van waterstof naar elektriciteit
Kout werkt al jaren met duurzame energie. Hij studeerde Autotechniek op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en hield zich tijdens zijn stages bezig met duurzame auto-aandrijvingen. Na zijn studie werkte hij bij Nedstack Fuel Cell Technology en voor zijn laatste werkgever, Hyet, ontwikkelde hij een compressor die waterstof tot 1000 bar comprimeert.

‘In die tijd nam de ontwikkeling van waterstoftechnologie een enorme vlucht’, zegt Kout. ‘Maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Bedrijven zetten in op duurzaam opgewekte elektriciteit. Vooral op wind- en zonne-energie. Maar die komt nog niet voldoende van de grond.’ Het elektriciteitsnet is niet gemaakt voor het transport van duurzaam opgewekte energie. Windmolens en zonnepanelen zorgen voor energiepieken en -dalen, waardoor onbalans ontstaat op het net. Wind en zon zijn simpelweg niet te sturen. ‘Momenteel kunnen we twintig procent van de elektriciteit in Nederland duurzaam opwekken. Wordt het meer, dan komt de netstabiliteit in het geding’, aldus Kout.

De missende schakel
Voor een energievoorziening die honderd procent duurzaam is, mist een belangrijke schakel: energieopslag. ‘Nu moeten gas- en kolencentrales alle zeilen bijzetten als de wind niet waait en de zon niet schijnt. En als de wind hard waait, worden windmolenparken afgeschakeld en gaat energie verloren’, zegt Kout. Als overtollige energie wordt opgeslagen, kan die gebruikt worden als er een tekort is. Er is echter een probleem: batterijen zijn duur.

Om dit probleem op te lossen startte Kout zijn eigen bedrijf: Elestor BV. Hij ontwikkelt een zogenaamde flow battery. In tegenstelling tot veel andere batterijen is de schaarse grondstof lithium niet nodig en slijt de batterij een stuk minder snel. ‘De onderdelen die in de batterij zitten, kosten bijna niks. Als je een lithium-ion-batterij ontwikkelt die één kilowattuur aan elektriciteit op kan slaan, ben je ongeveer duizend euro kwijt. Voor een flow battery heb je maar tien euro aan materialen nodig’, zegt Kout.

Samenwerken
Het ontwikkelen en vermarkten van de batterij kan Kout niet alleen. Dankzij Powerlab zijn de lijntjes tussen zijn bedrijf Elestor, onderwijs en andere ondernemers kort. Hij staat open voor mbo-
en hbo-stagiairs en nam onlangs een HAN-student in dienst die de Master International Business (MIB) volgt. Die doet onder andere onderzoek naar internationale markten. Het vraagstuk rondom betaalbare energieopslag speelt wereldwijd. Kout verwacht dat 95 procent van zijn handel in het buitenland plaatsvindt.

En op lange termijn heeft Kout veel aan de buren van Powerlab. Hij kijkt aan tegen de kantoorgebouwen van internationale, invloedrijke energiebedrijven. ‘Als ik deze partijen straks iets te bieden heb, kan het geen kwaad dat ik al dichtbij zit.’

Bron: 
EnergieNext                       https://energienext.nl/elestor-ontwikkelt-betaalbare-opslag-powerlab/