Ze zijn brandstofcel en electrolyser tegelijk en slaan stroom veel effectiever op dan andere batterijen. Met haar flowbatterij hoopt startup Elestor de haperende energietransitie vlot te trekken.

Het in 2014 opgerichte bedrijf bouwt waterstofbromide flowbatterijen. Na een aantal pilots op kleine schaal beschikt Elestor nu over vier prototypes van de tweede generatie. Die worden dit jaar bij pilotprojecten uitgetest. De bedoeling is om volgend jaar een standaardmodule met een vermogen van 50 kW in productie te nemen. Door ze te koppelen kunnen grote systemen met vermogens tot wel 2 MW worden samengesteld. Voor enkele huishoudens is de standaardmodule van Elestor te groot, maar voor een blokje van tien woningen kan hij volgens directeur Guido Dalessi een uitkomst bieden. Binnenkort wordt een groot systeem geïnstalleerd bij een machinefabriek in Kampen die recent zijn dak heeft volgelegd met zonnepanelen.

De flowbatterij zet waterstofbromide om in onder andere waterstof zodra er een spanning over het centrale membraan wordt aangebracht. Dat is het laadproces. Op het moment dat er behoefte is aan stroom wordt de omgekeerde reactie in werking gezet, en werkt de batterij als een brandstofcel. De actieve materialen worden niet verbruikt, het systeem is compleet gesloten. Alleen het membraan moet na ca 10,000 laad/ontlaad-cycli vervangen.Het rendement van de opslag voor één cyclus is 80%.

Tweede prijs op Building Holland

Het principe van de flowbatterij is bekend sinds de 19de eeuw. De Nasa deed er in de jaren ’60 onderzoek naar en in de 80-er jaren van de vorige eeuw vonden de eerste experimenten plaats die aantoonden dat het mogelijk is om meer dan 10.000 laadcycli te kunnen maken met één batterij. Elestor werkt sinds 2014 vanuit Arnhem aan een  waterstofbromide flowbatterij volgens een eigen gepatenteerd ontwerp. Bij de innovatieprijs van vakbeurs Building Holland sleepte Elestor deze week de tweede prijs in de wacht.

De opslagkosten van de Elestor-batterij zijn volgens algemeen directeur Guido Dalessi veel lager dan van alle andere batterijsystemen die op dit moment op de markt zijn: zo’n 5 cent per kWh. Voor de bekende thuisbatterij van Tesla moet je rekenen op zo’n 20 tot 25 ct/kWh.  De grens, waaronder met een batterij geld verdiend kan worden, ligt op ongeveer 7 ct / kWh. Het doel is om daarmee een verdienmodel te creeëren in plaats van een kostenpost, zoals tot nu toe het geval is. Pas dan zal de industrie grootschalig in de batterij gaan investeren.

Negatieve stroomprijs op dagen met veel wind

In Duitsland bijvoorbeeld is het aanbod van windenergie op sommige dagen zo hoog, dat er windmolens moeten worden stilgezet.  Op zulke dagen kan het stroomnet simpelweg de grote opgewekte vermogens niet aan. De prijs voor het leveren van stroom loopt dan snel terug en wordt soms zelfs negatief.  In Duitsland liepen bedrijven door dit zogeheten curtailment effect in 2015 al een half miljard euro aan inkomsten mis van niet opgewekt windvermogen. Dat onbenutte potentieel wil Dalessi met zijn batterij weer tot leven wekken. Hij heeft het over de missing link, die de haperende energietransitie weer vlot moet trekken. “Met nóg meer wind- en zonne-energie remt de energietransitie zichzelf alleen maar af en komt, als we niet uitkijken zelfs in de grindbak terecht. Wij halen het daar weer uit.”

Bron:
cobouw.nl